Οι προετοιμασίες για το βρεφικό δωμάτιο ξεκινούν συνήθως αρκετά νωρίς. Όλοι οι γονείς επιθυμούν ένα ζεστό και όμορφο δωμάτιο για το νέο μέλος. Πολλές φορές αναζητούμε στο Internet ιδέες για το βρεφικό δωμάτιο και βρίσκουμε πολυτελή δωμάτια με θεματικά και ιδιαίτερη διακόσμηση που εν τέλει μπερδεύει τις ανάγκες μας. Η ερώτηση επομένως είναι η εξής:


Τι πραγματικά χρειάζομαι για το βρεφικό δωμάτιο;

 


Κούνια


Βρεφική Κούνια Ξύλινη για το Δωμάτιο του Μωρού


   Αυτό που δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να αποφύγουμε είναι η κούνια του μωρού. Υπάρχουν κούνιες σε διάφορες τιμές και από διάφορα υλικά. Συνήθως θα βρείτε ξύλινες κατασκευές. Εάν έχετε στο νου σας να αυξήσετε τα μέλη της οικογένειάς σας καλό θα ήταν να επενδύσετε σε μία καλή κούνια με 200-300€ που θα αντέξει στο χρόνο για το επόμενο μέλος. Σε αυτήν την περίπτωση προτείνουμε να επιλέξετε basic χρώματα όπως άσπρο,καφέ ή εκρού ώστε να ταιριάζει σε κάθε φύλο. Εάν επιθυμείτε μία καλή και οικονομική λύση για κούνια τότε μπορείτε να βρείτε αρκετά σχέδια με 100-150€ σε ξύλινες κατασκευές αρκετά αξιόπιστες. Τέλος εάν επιθυμείτε κάποιο ιδιαίτερο σχέδιο ή βαρυά κατασκευή θα πρέπει να ανεβάσετε το budget σας.

 


Συρταριέρα

Συρταριέρα-Αλλαξιέρα για το βρεφικό δωμάτιο


   Πολλοί γονείς αναρωτιούνται γιατί να αγοράσουν συρταριέρα ενώ αρκετά βρεφικά δωμάτια έχουν ήδη ντουλάπα και μπορούν να αποθηκεύσουν ρουχισμό εκεί. Η συρταριέρα είναι ιδιαίτερα εξυπηρετική γιατί μπορούμε εύκολα να αλλάξουμε το μωρό στο πάνω μέρος και να τοποθετούμε όλα τα πράγματα που χρειάζεται η αλλαγή της πάνας και μετά το μπάνιο. Έπειτα τα ρουχαλάκια του μωρού επειδή είναι τόσο μικρά σε μέγεθος αποθηκεύονται καλύτερα σε μικρές στίβες σε συρτάρι παρά κρεμασμένα σε κρεμάστρα ή σε ψηλές στίβες στην ντουλάπα. Βέβαια μπορείτε να χρησιμοποιείτε την ντουλάπα για να αποθηκεύσετε πολλά ακόμη πράγματα που σας χρειάζονται για την καθημερινότητα του μωρού.

 


Φωτιστικό

Φωτάκι Νυκτός για το Βρέφος και το Δωμάτιό του

   Όταν το μωρό πέφτει για ύπνο θα χρειάζεται ένας απαλός φωτισμός στο δωμάτιο για να μην το ενοχλεί όπως το φως του δωματίου. Καλό είναι να επιλέξετε ένα απλό φωτιστικό σε basic χρώματα ώστε να το χρησιμοποιήσετε για πολλά χρόνια ακόμα και εάν ανανεώσετε το δωμάτιο του μωρού.

 


Βιβλιοθήκη-Ράφια ή Μπαούλο

Παιδική Βιβλιοθήκη για το βρεφικό δωμάτιο


   Θα χρειαστείτε ένα μέρος να τακτοποιείτε τα παιχνίδια του μωρού. Μπορείτε να τα τοποθετείτε σε ράφια, κάτι που δεν προτείνουμε για λόγους  ασφαλείας καλό είναι  να αποφύγετε τα ράφια στο παιδικό δωμάτιο. Ιδανικά προτείνουμε μία βιβλιοθήκη πάλι σε basic χρώματα για να σας χρησιμεύσει και όταν το παιδί θα πάει σχολείο. Διαφορετικά μπορείτε να πάρετε ένα μπαούλο αποθήκευσης είτε ξύλινο είτε πλαστικό για να ρίχνετε μέσα τα παιχνιδάκια του.

 Δείτε εδώ  πως θα πλένετε σωστά τα παιχνίδια του παιδιού σας.


Κουνουπιέρα

Κουνουπιέρα για το δωμάτιο του Μωρού


   Θα χρειαστείτε σίγουρα μία βάση για κουνουπιέρα και την κουνουπιέρα για να προστατεύετε το μωρό από τσιμπίματα που μπορούν να προκαλέσουν μολύνσεις και αλλεργίες. Μπορείτε να συνδυάσετε και παιχνιδάκια να κρέμονται από την κουνουπιέρα για να αναπτύξετε την φαντασία του μωρού.

 

Πάντες

Πάντες Πλεξούδα για την κούνια του μωρού


   Θα χρειαστεί σίγουρα να έχετε μία ή δύο πάντες για την κούνια του μωρού. Προστατεύει το μωρό από χτυπήματα στα κάγκελα της κούνιας. Η δεύτερη θα σας βοηθήσει ώστε να αλλάζετε και να πλένετε την πρώτη. Μπορείτε να επιλέξετε να είναι σετ με τα σεντόνια για πιο όμορφη διακόσμηση.

 

Κουρτίνες

Κουρτίνες για το βρεφικό δωμάτιο


   Είναι καλό να ποστατεύετε το παιδί από την επαφή με τον ήλιο τουλάχιστον όσο βρίσκεται μέσα στο σπίτι καθώς το δέρμα του είναι αρκετά λεπτό και ευαίσθητο. Μία καλή επιλογή κουρτίνας που θα επιτρέπει στον ήλιο να φωτίζει το δωμάτιο θα είναι ιδανική λύση. Επιλέξτε πάλι φωτειά χρώματα όπως λευκό και εκρού.

 

Παιχνίδια κούνιας

Παιχνίδια Κούνιας που μπλέκονται στα κάγγελα


   Επειδή το μωρό θα περνάει αρκετό χρόνο στην κούνια του είναι σημαντικό  το παιχνίδι κούνιας. Βοηθάει το μωρό να αναπτύξη την ακουστική και οπτική του αντίληψη και να κοιμηθεί πιο έυκολα. Αρκετά παιχνίδια κούνιας έχουν μελωδίες με φυσικούς ήχους που λατρεύουν τα μωρά.

 

Λοιπά διακοσμητικά

Λούτρινο παιχνίδι διακοσμητικό για το βρεφικό δωμάτιο


   Μπορείτε να επιλέξετε μερικά καδράκια σε ασφαλές σημείο, λούτρινα παιχνίδια, χαλάκι ,κ.α. . Εμείς προτείνουμε να επιλέγετε αντικείμενα που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν όσο το δυνατό περισσότερο από το παιδί σας για να αποφύγετε παραπάνω έξοδα.

 Τέλος ας λύσουμε μερικές απορίες.

 

Πρέπει να έχω πολυθρόνα στο βρεφικό δωμάτιο;


Πολυθρώνα στο Βρεφικό Δωμάτιο


   Η πολυθρόνα είναι ένα έπιπλο που θα σας βοηθήσει να κάθεστε είτε κατά την διάρκεια του θηλασμού είτε για να βλέπετε και να μιλάτε με το μωρό σας. Ωστόσο δεν είναι κάτι απαραίτητο για το βρεφικό δωμάτιο καθώς πολλές μητέρες επιλέγουν να θηλάζουν το μωρό στο κρεβάτι τους και να αφήνουν το χώρο στο δωμάτιο πιο άνετο.

Μπορείτε να μάθετε εδώ  κάποια πράγματα για τον θηλασμό.

 


Τι χρώματα να επιλέξω για το δωμάτιο;


Χρώματα και Ιδέες για το Βρεφικό Δωμάτιο


   Το βρεφικό δωμάτιο δεν χρειάζεται να έχει συγκεκριμε χρώματα. Καλό είναι να επιλέγετεε φωτεινά χρώματα που θα φτιάχνουν την διάθεση το μωρού όπως πράσινο, λευκό και κίτρινο. Εάν επιθυμείτε μπορείτε να τηρήσετε τον κανόνα για τα δύο φύλα και να επιλέξετε ροζ για το κορίτσι ή μπλε για το αγόρι.  Προτείνουμε να αποφύγεται γκρι και μαύρα χρώματα καθώς δεν είναι ζεστά για το παιδί και για εσάς επίσης.

 


Πότε να ετοιμάσω το βρεφικό δωμάτιο;


Ημερολόγειο Εγκυμοσύνης: Πότε να ετοιμάσω το βρεφικό δωμάτιο;


   Το βρεφικό δωμάτιο καλό είναι να ξεκινήσετε να το ετοιμάζετε μετά τον 6ο μήνα εγκυμοσύνης για να προσθέσετε σταδιακά όσα χρειάζεται και να έχετε αποφασίσει τις ανάγκες που θέλετε να καλύπτει. Καλό είναι να έχει τα βασικά έπιπλα πριν τον 8ο μήνα για τυχόν πρόωρη εγκυμοσύνη.

Μπορείτε να δείτε εδώ  όσα θα χρειαστείτε για το Μαιευτήριο.


Θα χρειαστώ λίκνο;


Λίκνο Μωρού για να κοιμάται στο δωμάτιο των γονιών το πρώτο διάστημα


   Το λίκνο του μωρού είναι ιδανικό για το πρώτο διάστημα του βρέφους ώστε να μπορεί να κοιμάται δίπλα σας στο κρεβάτι και να το παρακολουθείτε άμεσα. Θα είναι χρήσιμο για τον θηλασμό καθώς θα έχετε το μωρό δίπλα σας και θα είστε πιο ήρεμοι τις πρώτες ημέρες.

 


Γιατί να πάρω και παρκοκρέβατο;


Παρκοκρέβατο δύο ορόφων για το σαλόνι


   Το παρκοκρέβατο είναι σχεδόν απαραίτητο ωστόσο δεν αφορά  το βραφικό δωμάτιο. Όσο το μωρό ακόμα δεν περπατάει είναι καλό να μπορείτε να το περιορίσετε για να κάνετε μερικές δουλειές και να είναι άνετο να παίξει και να είναι ασφαλές. Είναι επίσης ιδιαίτερα εξυπηρετικό για τα ταξίδια σας όπου μπορείτε να το μεταφέρε για να κοιμάται το παιδί σας. Στην περίπτωση αυτή ιδανικό είναι το παρκοκρέβατο δύο επιπέδων όπου το παιδί μπορεί να κοιμάται στο στρωματάκι πιο αναπαυτικά, να το αλλάζετε στην αλλαξιέρα και να παίζει στο πρώτο επίπεδο.

 


Γιατί να πάρω καλαθούνα;


Καλαθούνα μωρού για το πρώτο διάστημα μετά το Μαιευτήριο

  Η καλαθούνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίκνο για να έχετε το μωρό δίπλα σας και επιπλέον υπάχουν καλαθούνες που μπορούν να κουνήσουν το παιδί σαν ρηλάξ και να το χαλαρώσουν. Βέβαια συνήθως τα λίκνο είναι πιο ευρύχωρα για το παιδί σε σχέση με την καλαθούνα που χωράει ακριβώς. Πολλά καρότσια διαθέτουν την καλαθούνα και μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε ειδικά αν είναι αποσπόμενη. Διαφορετικά μπορείτε να επιλέξετε μία καλαθούνα ριλάξ ή μία καλαθούνα λίκνο. Πολύ χρήσιμη είναι η βάση της καλαθούνας που βοηθάει να είναι πιο ψηλά το παιδί και να μην την αφήνετε στο πάτωμα ή πανω σε έπιπλα.

 

 Σημειώστε μας τις απορίες σας στα σχόλια και θα φροντίσουμε να απαντηθούν σε επόμενο Blog!