Αργά ή γρήγορα το παιδί σας θα αρχίσει να μπουσουλάει και να περπατάει. Μαζί με το περπάτημα έρχεται και η περιέργεια. Δεν θα πάρει πολύ μέχρι να αρχίσει να πειράζει οτιδήποτε υπάρχει γύρω του. Φυσικά αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνο τόσο για το παιδί όσο και για εσάς. 


  Τι μπορείτε εσείς να κάνετε έτσι ώστε το παιδί σας να είναι εντελώς ασφαλές σε όλα τα μέρη του σπιτιού; Μπορείτε να ασφαλίσετε το σπίτι σας!


  Με την λέξη “ασφαλίσετε” δεν εννοούμε να μετατρέψετε το σπίτι σας σε φρούριο… όχι! Θα μπορούσατε να τηρήσετε κάποια βασικά πράγματα για να πάνε όλα καλά.


Ορίστε μια περίληψη:

  • Βάλτε μηχανισμούς ασφάλισης σε πόρτες και παράθυρα
  • Βάλτε τα επικίνδυνα πράγματα όπως καθαριστικά και φάρμακα κάπου που να μην έχει πρόσβαση το παιδί.
  • Ασφαλίστε βαριά έπιπλα, για να μην υπάρχει περίπτωση πτώσης πάνω στο παιδί.
  • Εξαφανίστε οτιδήποτε αιχμηρό ακόμα και γωνίες.


Ας δούμε με περισσότερη λεπτομέρεια πως θα κάνετε το σπίτι σας ασφαλές για ένα παιδί. Συνεχίστε να διαβάζετε… 


Ασφαλής κούνια


Ασφάλεια Κούνιας: Πως να είναι ασφαλές το μωρό στον ύπνο του;

  Σε μία έρευνα που έγινε το 2011, αποδείχθηκε πως κάθε χρόνο, υπάρχουν 36 θάνατοι μόνο και μόνο από την κούνια. Το πιο συχνό περιστατικό είναι να πέσει το παιδί από την κούνια. Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι, πιο σπάνιοι. 

  Για να είναι το παιδί ασφαλές θα πρέπει να την τοποθετήσετε στο κατάλληλο ύψος. Όσο μεγαλώνει το παιδί και ιδιαίτερα όταν θα μπορεί να ανοίγει μόνο του την κούνια, δε θα πρέπει να είναι ψηλά. Οπότε οσο μεγαλώνει το παιδί θα πρέπει να μειώνεται το ύψος της κούνιας.

  Εκτός από αυτό, ειδικοί συμβουλεύουν να μην υπάρχει τίποτα μέσα στην κούνια… ουτε καν μαξιλάρι. Κάθε είδους παιχνίδι ή οτιδήποτε μη απαραίτητο θα πρέπει να φυλαχθεί μακριά.


Προσέξτε τις ρυθμίσεις του νερού


  Μεγάλο μέρος των περιστατικών σε παιδιατρικές κλινικές είναι εγκαύματα από το καυτό νερό στο μπάνιο. Για να αποφύγετε τέτοια ατυχήματα, ρυθμίστε την ψηλότερη θερμοκρασία του νερού στους 48 βαθμούς Κελσίου. 
Φυσικά, μπορείτε να αποτρέψετε το παιδί από το να μπαίνει στο μπάνιο και έτσι να μην φτάνει στο ζεστό νερό. Ας το δούμε πιο αναλυτικά…


Κρατήστε το μπάνιο κλειδωμένο

Κλεισώστε το μπάνιο! Tips για το σπίτι και την ασφάλεια του παιδιού!

  Στο μπάνιο γίνονται τα περισσότερα ατυχήματα. Το παιδί μπορεί να πνιγεί πολύ εύκολα! Εκτός από τον πνιγμό κινδυνεύει από τα χημικά καθαριστικά που υπάρχουν στο μπάνιο αλλά και από το καυτό νερό.

Η καλύτερη επιλογή που έχετε είναι να κλειδώνετε το μπάνιο έτσι ώστε το παιδί να μην έχει πρόσβαση.


Πόρτες στις σκάλες

  Αν το σπίτι σας έχει σκάλες τότε θα πρέπει να πάρετε κάποια έξτρα μέτρα. Αυτά τα μέτρα δεν χρειάζεται να παρθούν όταν το παιδί είναι νεογέννητο. Αλλά από την στιγμή που αρχίζει να μπουσουλάει είναι απαραίτητα. 

Τοποθετήστε πόρτες στην κορυφή της σκάλας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί το παιδί να πέσει και να τραυματιστεί στις σκάλες.


Ασφαλίστε τις γωνίες

Ασφάλειες για τα ντουλάπια και τις γωνίες του σπιτιού για να μην χτυπήσει το παιδί!


  Πιστέψτε με οποιαδήποτε γωνία υπάρχει στο σπίτι, είναι άκρως ελκυστική στο παιδί. Είναι σαν μαγνήτης. Τα προσωπα τους θέλουν να πάνε απευθείας πάνω σε οτιδήποτε μυτερό και αιχμηρό. 

  Το πιο σημαντικό από όλα τα μέτρα ασφάλισης είναι να βάλετε προστατευτικά σε όλες τις γωνίες. Μηδενίστε τις πιθανότητες να χτυπήσει το παιδί σας σε κάποια γωνία και όλα θα εξελιχθούν ομαλά.


Σφραγίστε τα παράθυρα

   Μπορεί τα τελευταία χρόνια, οι πτώσεις παιδιών από παράθυρα να έχουν μειωθεί κατά 50%, ωστόσο υπάρχει ακόμα κίνδυνος. Τοποθετήστε μηχανισμό ασφαλείας σε ότι παράθυρο μπορεί να φτάσει το παιδί. Αν δεν μπορεί να το ανοίξει, δεν μπορεί να πέσει!


Πόρτες

  Οι πόρτες μπορούν επίσης να είναι υπεύθυνες για πολλά ατυχήματα. Χρησιμοποιήστε “door-stoppers” για να μην μπορεί η πόρτα να κλείσει τελείως. Ως αποτέλεσμα, δεν μπορεί να πιαστεί κανένα χέρι ή πόδι σε πόρτα που κλείνει.

  Εκτός από αυτό, όταν η πόρτα ανοίγει δημιουργείται ένα κενό ανάμεσα στην πόρτα και το κάσωμα. Μικρά δαχτυλάκια μπορούν να χωρέσουν άνετα εκεί και να ακολουθήσουν επίπονα ατυχήματα. Χρησιμοποιήστε ένα μηχανισμό ασφάλισης αυτής της περιοχής για να αποτραπούν οποιαδήποτε ατυχήματα.


Δημιουργήστε ένα ασφαλές μέρος για να παίζει το παιδί


Πως να φτιάξω χώρο για να παίζει το παιδί στο σπίτι; Πως να παίζει με ασφάλεια το παιδί;

  Καθώς εσείς ασχολείστε με κάτι άλλο, το παιδί μπορεί να τραυματιστεί. Το καλύτερο θα ήταν να του φτιάξετε έναν απόλυτα ασφαλές χώρο για να παίζει όποτε εσείς έχετε δουλειά. Αυτός ο χώρος θα πρέπει να είναι ξεχωριστός από το υπόλοιπο σπίτι και να μην αφήνει το παιδί να φύγει. 

  Προσέξτε να μην έχετε κάποιο τραπέζι, παράθυρο ή βαρύ αντικείμενο σε αυτό το χώρο γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνο. Επιπλέον, μικρά αντικείμενα όπως νομίσματα και μπαταρίες είναι μεγάλος κίνδυνος γιατί το παιδί δεν θα διστάσει να τα βάλει στο στόμα του.


Συμπέρασμα


  Ακολουθώντας όλα αυτά τα tips μπορείτε να έχετε ένα ασφαλές σπίτι για παιδιά. Έτσι θα μπορούν να παίζουν και να μαθαίνουν τον κόσμο με ασφάλεια. Πάντα να θυμάστε πως τα διακατέχει περιέργεια και πράγματα που εσείς θεωρείτε απίθανα να συμβούν, μπορεί όντως να συμβούν.