Το μωρό πρέπει από πολύ μικρή ηλικία να μάθει σε μια συγκεκριμένη ρουτίνα ύπνου, έτσι ώστε να αναπτύσσεται σωστά. Στα μωρά αρέσει η επανάληψη, αυτό σημαίνει ότι μια επαναλαμβανόμενη ρουτίνα δεν θα αργήσει να γίνει τρόπος ζωής για το μωρό σας. Πρέπει να προσπαθήσετε να το κάνετε να καταλάβει πότε θα πρέπει να κοιμηθεί. Διαβάζοντας το παρακάτω άρθρο θα μάθετε συμβουλες και τρόπους για να φτιάξετε ένα καλό πρόγραμμα ύπνου  για το μωρό σας.Η διαφορά μέρας και νύχτας

  Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει το μωρό σας να καταλάβει είναι η διαφορά ανάμεσα σε μέρα και νύχτα. Για να το πετύχετε αυτό, όταν πλησιάζει η νύχτα αποφύγετε να παίζετε μαζί του. Αλλάξτε την πάνα του με προσεκτικές και ήρεμες κινήσεις χωρίς να το ταράζετε. Χαμηλώστε τα φώτα στο χώρο, έτσι ώστε να μην υπάρχει κάτι που να του τραβάει την προσοχή. Αποφύγετε να έρθετε σε οπτική επαφή μαζί του, και πάνω απ όλα  φροντίστε να υπάρχει απόλυτη ησυχία στο χώρο. 


Οδηγός ύπνου για τα νεογέννητα: Τι ώρες πρέπει να κοιμάται το μωρό και πως να γίνει ρουτίνα

  Ακολουθώντας καθημερινά αυτές της συμβουλές το μωρό σας θα καταλαβαίνει πότε πλησιάζει η ώρα να κοιμηθεί.Οι πρώτοι μήνες

  Κατά την διάρκεια των πρώτων τριών μηνών το μωρό είναι αδύνατο να προσαρμοστεί σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου. Τα νεογέννητα μωρά κοιμούνται από 16 έως και 18 ώρες την ημέρα. Αλλά σχεδόν ποτέ δεν κοιμούνται πάνω από 3 με 4 ώρες κάθε φορά, αυτό σημαίνει ότι δεν γίνεται να κοιμηθείτε όλη την νύχτα χωρίς διακοπή. Με λίγα λόγια μην προσπαθήσετε να φτιάξετε πρόγραμμα κατά την διάρκεια των πρώτων τριών μηνών, θα είναι αδύνατο να τηρηθεί. Δημιουργήστε μια ρουτίνα ύπνου κυρίως από τον 4 μήνα και μετά.Από 6 μηνών και άνω

  Αφού έχουν περάσει οι πρώτοι μήνες ο ύπνος έχει αρχίσει σιγά, σιγά να μπαίνει σε ενα μοτίβο. Συνήθως τα μωρά σε αυτή την ηλικία κοιμούνται 3 φορές την ημέρα, από δύο έως και τρείς ώρες. Το μυστικό για έναν προγραμματισμένο και ευχάριστο ύπνο χωρίς κλάματα είναι η ρουτίνα πριν τον ύπνο. Υιοθετήστε μια 10λεπτη ρουτίνα, έτσι ώστε το μωρό να καταλαβαίνει κάθε φορά ότι πλησιάζει η ώρα για ύπνο. Προσπαθήστε να κοιμίζετε το μωρό σας όταν βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας. Αποφύγετε να το βάλετε για ύπνο όταν είναι πλήρως εξαντλημένο διότι λόγο της κορτιζόλης παράγεται στρές και το μωρό σας δεν θα κοιμηθεί ευχάριστα.


Ρουτίνα ύπνου: Τι ώρα να βάζω για ύπνο από 6 μηνών και πάνω μωρό και τι πρόγραμμα ύπνου πρέπει να έχει;
Πρόγραμμα 

  Ένας εύκολος τρόπος για να συνηθίσει το μωρό σας σε μία ρουτίνα ύπνου είναι να κοιμάται και να ξυπνάει τις ίδιες ώρες κάθε μέρα. Με αυτό τον τρόπο  το μωρό θα μπορέσει να προσαρμοστεί στο πρόγραμμα ύπνου. Ένα παράδειγμα, μπορείτε να κοιμίζετε το μωρό σας στις 8:30 στις 11:30 στις 4:30, ή τις ώρες που έχετε προγραμματίσει εσείς. Έτσι το μωρό θα συνηθίσει το πρόγραμμα, και  θα καταλαβαίνει πότε έρχεται η ώρα να κοιμηθεί. Σύμφωνα με παιδιάτρους είναι προτιμότερο να κοιμίζετε το μωρό σας 2 με 3 ώρες αφότου είχε ξυπνήσει.  


Πως να ξυπνάει και να κοιμάται την ίδια ώρα; Τι προβλήματα δημιουργεί η αλλαγή προγράμματος ύπνου στο μωρό;


Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο

  Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας που δεν επιτρέπει στο μωρό σας να κοιμάται ήσυχα τα βράδια. Συμβουλευτείτε τον παιδιατρο σας στην περίπτωση που οι αϋπνίες συνεχίζονται μετά τους έξι μήνες. Αν το μωρό σας νυστάζει αλλά δεν κοιμάται, υπάρχει πιθανότητα να πάσχει από κάποια μορφή υπνικής αϋπνίας. Για αυτο τον λόγο πρίν ρυθμίσετε την ρουτίνα ύπνου του μωρού σας βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την υγεία του.  Ύπνος κατά την διάρκεια της ημέρας

   Τα παιδιά και ιδιαίτερα τα μωρά χρειάζονται ύπνο πολλές φορές κατά την διάρκεια της μέρας για να είναι ξεκούραστα. Οπότε καλό θα είναι να μην ξυπνάτε το μωρό σας νωρίτερα από την  προγραμματισμένη ώρα, με σκοπό να κοιμηθεί πιό εύκολα το βράδυ. Αυτό θα ταράξει το βιολογικό του ρολόι, και η αδρεναλίνη του θα αυξηθεί με αποτέλεσμα να μην μπορει να κοιμηθεί ευχάριστα. Επίσης εκτός τον άλλων, δεν θα τηρείται το πρόγραμμα ύπνου, και αυτό θα φέρει ταραχή και στον δικό σας ύπνο.  


Πως να μην διαταράζω το πρόγραμμα ύπνου του μωρού; Να κοιμάται και ενδιάμεσα μέσα σστην ημέρα; Μεσημεριανός ύπνος και μωρό!

Συμπέρασμα 

  Η εκπαίδευση ύπνου του μωρού είναι τις περισσότερες φορές μια δύσκολη υπόθεση για τους περισσότερους γονείς. Χρειάζεται αρκετή υπομονή και επιμονή μέχρι το μωρό να συνηθίσει σε ένα πρόγραμμα ύπνου. Θα πρέπει να προσαρμόζετε κάθε φορά το πρόγραμμα με την ηλικία του μωρού. Όταν το μωρό είναι από 0 έως 3 μηνών δεν χρειάζεται κάποιο πρόγραμμα, μετα τους 4 μήνες είναι απαραίτητο να έχει συγκεκριμένες ώρες που θα κοιμάται.